Waarom deze keuze maken?

Waarom zonnepanelen laten plaatsen?
Wat het plaatsen van zonnepanelen zo interessant maakt, is dat het eigenlijk geen kost is maar een investering. Met het geld dat je bespaart op je energiefactuur kan je jouw zonnepanelen in enkele jaren terugverdienen. Zo geniet je nadien nog vele jaren van een lagere energiefactuur. Benieuwd of zonnepanelen iets voor jou zijn? We zetten hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van zonnepanelen voor jou op een rijtje.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zorgen dat zonlicht wordt omgezet in gelijkstroom. Deze wordt daarna via kabels naar de omvormer gebracht en omgezet naar wisselstroom. Hierdoor kan je de elektriciteit van je zonnepanelen direct gebruiken in je woning.
Hoe meer zonlicht er op je zonnepanelen valt, hoe hoger de opbrengst. Al hoef je zeker niet te stressen op regenachtige dagen. Zonnepanelen werken namelijk ook bij diffuus licht. Dit is zonlicht dat de aarde niet bereikt omdat het bijvoorbeeld die dag bewolkt is buiten.
Enkele voordelen van zonnepanelen
In tegenstelling tot fossiele brandstoffen die uitgeput kunnen raken, is de zon een onuitputtelijke bron van energie. Geen wonder dat zonnepanelen plaatsen zo populair is. Dit zijn alvast enkele interessante redenen om voor zonne-energie te kiezen:
Een mooiere en duurzamere wereld
Door te kiezen voor zonne-energie werk je mee aan een planeet met minder CO2-uitstoot en minder kernafval. Zonnepanelen worden bovendien op een milieuvriendelijke wijze geproduceerd, veroorzaken geen broeikasgassen en zijn al voor 90% recyclebaar. Het is de perfecte manier om in te zetten op een duurzame toekomst.
Goed voor de portemonnee
De stroom die je via je zonnepanelen opwekt, is gratis. Door te kiezen voor zonne-energie ben je dus niet afhankelijk van prijsschommelingen bij energieleveranciers. Het enige dat jij nodig hebt, is de zon. Al hoeft deze zelfs niet de hele dag lang te schijnen, met daglicht alleen heb je al voldoende.
Je woning stijgt in waarde
De vastgoedprijzen verraden het al. Potentiële kopers zijn duidelijk bereid om meer geld te betalen voor een woning met zonnepanelen. Als je van plan bent om in de toekomst je woning te verkopen, zal je er dus een hogere prijs kunnen voor vragen. Op die manier zijn zonnepanelen absoluut een slimme investering.
Je komt in aanmerking voor een premie
Wanneer je op een duurzame manier stroom opwekt, kom je vaak in aanmerking voor een subsidie van de overheid. Daarnaast kan je ook een groenestroomcertificaat aanvragen.

Waarom een airco plaatsen?
Een airconditioning of airco koelt of verwarmt de lucht in een ruimte. Verder zorgt het ook voor het ontvochtigen en het filteren van de lucht. Dit samen zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Tegenwoordig is een airconditioning zo zuinig, dat het een alternatief voor de Cv-installatie is.
En in combinatie met zonnepanelen zou het al helemaal gek zijn dat je dit niet zou doen

Dak isoleren
Waarom isoleren?
Een energiezuinig huis begint bij een goed ingepakte buitenschil. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte in je woning niet verloren gaat via dak, muren en vloer. Het is een buffer tussen binnen- en buitenklimaat. In nieuwbouwwoningen is isoleren trouwens wettelijk opgelegd door de EPB-eisen. Die schrijven, onder andere, voor hoeveel je moet isoleren.
Warmte binnen, koude buiten …
Een goede thermische isolatie is de eerste stap naar een energiezuinige woning. Er zal minder warmte verloren gaan via muren, vloer en dak. Dat betekent dan weer een lagere energiefactuur. Isoleren verhoogt bovendien je comfort. Je zal minder snel een koudegevoel hebben in je woning en het duurt minder lang om je leefruimtes (weer) op temperatuur te brengen.
… en omgekeerd
Ook in de zomer heb je profijt van een degelijke isolatie omdat die samen met zonnewering voorkomt dat het te warm wordt in huis. En goed isoleren is ook een must voor het milieu: hoe minder je moet verwarmen, hoe minder CO2 je woning produceert. Als je goed isoleert, moet je wel zorgen voor voldoende ventilatie.